Home / De Kracht Van Samenwerking Catelijne Versterkt Praktijkleren In Noord Holland

Nieuwsberichten

26/09/2024

De kracht van samenwerking; Catelijne versterkt praktijkleren in Noord-Holland

Inzet voor regionale samenwerking en praktijkleren
De afgelopen twee jaar heeft Catelijne zich met volle toewijding ingezet voor de ontwikkeling van praktijkleren en de regionale samenwerking in het onderwijslandschap van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. Samen met partners zoals Talland, Vonk en pro-vso scholen, heeft ze een solide basis gelegd voor praktijkleren binnen het Leven Lang Ontwikkelen (LLO). Hierbij stond de vraag centraal: hoe kunnen we praktijkleren effectief integreren in ons onderwijs en de arbeidsmarkt? Met het team van collega’s uit verschillende onderwijsinstellingen is onder de leiding van Catelijne het Regionaal Loket Prakrijkleren opgezet en wordt er bij de onderwijsinstellingen gewerkt volgens een eenduidige werkwijze. Daarmee is de basis gelegd om praktijkleren, naast onderwijsinstrument, ook als arbeidsmarktinstrument in te kunnen zetten. Hoewel praktijkleren zich nog erg richt op praktijkverklaringstrajecten, zien we veel kansen ontstaan voor certificatenroutes en maatwerk bbl trajecten. Daarmee bieden we meer mogelijkheden voor de arbeidsmarkt én de individuele deelnemers.

Talloze praktijkverklaringstrajecten
Het afgelopen studiejaar zijn er tientallen praktijkverklaringstrajecten uitgevoerd, met een belangrijke rol voor Vonk vanwege capaciteitsproblemen bij Talland. Helaas bleek de betrokkenheid van pro en vso scholen minder dan verwacht. We zien de pro en vso scholen meer en meer onze kant schuiven. Eerder waren ze alleen op de ORGB gericht, waardoor kansen vanuit het werkveld niet altijd ons onderwijs bereikten. Dit heeft geleid tot een situatie waarin het mbo nog al eens werd gepasseerd, wat op lange termijn nadelige gevolgen kan hebben. Er ontstaat dan snel een ontwikkelingsachterstand met alle gevolgen van dien.

Noodzaak tot verdere samenwerking
Om deze uitdagingen aan te pakken, zet Catelijne zich in voor een intensievere samenwerking tussen alle partners. Regelmatig overleg en gezamenlijke initiatieven zijn cruciaal om praktijkleren verder te versterken. Het doel is om flexibele, op maat gemaakte leertrajecten te ontwikkelen, die aansluiten bij de behoeften van studenten, werknemers en de arbeidsmarkt. Zo wordt praktijkleren een volwaardig alternatief naast traditionele onderwijsroutes zoals BOL en BBL opleidingen.

Bijdragen aan duurzame inzetbaarheid
Praktijkleren speelt een sleutelrol in het vergroten van de duurzame inzetbaarheid van werknemers en het beter afstemmen van onderwijs op de regionale arbeidsmarkt. Door sterke samenwerkingen tussen onderwijsinstellingen en bedrijven te stimuleren, draagt praktijkleren bij aan een toekomstbestendige regio.

Catelijne’s rol in de Regio Deal Brede Welvaart
Naast haar werk voor het LLO is Catelijne ook programmamanager voor de Regio Deal Brede Welvaart en strategisch adviseur voor het college van bestuur bij Vonk. Ze zet zich in om het onderwijs te verbinden met de triple helix – de samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven – en zo de brede welvaart in de regio verder te stimuleren. Dit biedt kansen voor nieuwe projecten, kennisdeling en waardevolle ontmoetingen.

Samen bouwen we aan een regio waar onderwijs en werk hand in hand gaan, met praktijkleren als drijvende kracht.